Blik op de bouw februari: de spreidingswet, aanzienlijke groei van industriële woningen en co-living

01 mrt 2024

Deze maand begon met groot nieuws: de spreidingswet is ingegaan. Een ontwikkeling waar Daiwa House Modular Europe een steentje aan kan bijdragen met hun modulaire en circulaire manier van bouwen. Daarnaast zijn industriële woningen in opmars. En maar goed ook, want er is een wens om 100.000 woningen per jaar te bouwen en industriële bouw is daarbij onmisbaar. Maar om de woningcrisis zo snel mogelijk te verlichten overweegt onder andere Utrecht om bonussen uit te delen voor co-living.

Spreidingswet is ingegaan vanaf 1 februari
De maand februari is begonnen met de ingang van de spreidingswet op de allereerste dag van de maand, met als doel een gelijkmatige verdeling van asielzoekers over alle Nederlandse provincies. Een van de prioriteiten van de spreidingswet is het bouwen van modulaire woningen, zodat asielzoekers snel gehuisvest kunnen worden. Daiwa House Modular Europe en Jan Snel hebben al jarenlang ervaring met het snel realiseren van woningen voor onder andere asielzoekers en statushouders. De provincies hebben tot 1 november om afspraken te maken met de gemeenten. Op die dag moet ze hun opvangplannen inleveren bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, schrijft NOS.

Industriële woningbouw maakt aanzienlijke groei door
“We mogen wel zeggen dat industrieel bouwen de kinderfase definitief is ontgroeid”, zegt woningbouwonderzoeker Marjet Rutten in het NRC Handelsblad. Industriële bouw, oftewel woningen in een fabriekshal in losse delen produceren, komt steeds vaker voor. Grote woningbouwers waaronder Daiwa House Modular Europe, investeerden al honderden miljoenen in fabriekshallen met productielijnen. Inmiddels maakt industriële bouw ongeveer 20 procent van de bouwproductie uit, wat in 2018 slechts 6 procent was. De toekomst van woningbouw is hoogstwaarschijnlijk industrieel. “Ik verwacht dat in 2024 tot wel een derde van de nieuwbouwwoningen uit een fabriek komt”, schat Rutten in.

Utrecht biedt bonus voor co-living
De Utrechtse gemeenteraad wil mensen aanmoedigen om hun woningen te delen aan de hand van een financiële beloning, oftewel co-living. Dit heeft als doel om de druk op de huizenmarkt enigszins te verlichten. Ongeacht of Utrechters een huur- of koopwoning hebben, iedereen kan hieraan meedoen en een bonus ontvangen in de vorm van huurverlaging of een vergoeding. Dit zou de eerste gemeente zijn in Nederland die een bonus zoals deze uitdeelt, aldus het Algemeen Dagblad. Er loopt momenteel een onderzoek of dit mogelijk is, maar het zou een creatieve oplossing zijn voor de hoge woningnood in Utrecht.

Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europe, moedigt deze inclusieve woningmarkt volledig aan. “Starters hoeven op deze manier ook niet meteen te kiezen waar ze zich voor jaren binden. Zij zijn gebaat bij een flexibele woonsituatie, toekomst en carrière. We zien dit niet veel in Nederland, maar de woningcrisis schreeuwt om innovatie”, schrijft hij in een eerder geplaatste opinie over co-living.

Daiwa House Modular Europe | Blik op de bouw februari: de spreidingswet, aanzienlijke groei van industriële woningen en co-livingGroup-705