Montfoortse flexwoningbouwer verwacht topdrukte door spreidingswet: ‘Alleen een locatie nodig’

30 jan 2024

Onderstaand artikel is een publicatie van RTV Utrecht. Lees het originele Hier.

Montfoort – Het ene belletje na het andere verwachten ze bij Daiwa House in Montfoort. In die fabriek bouwen ze flexwoningen die kant-en-klaar neergezet kunnen worden en nu de spreidingswet is aangenomen is daar meer behoefte aan dan ooit, denkt bestuurder Richard Brinkman. “In drie tot zes maanden kunnen wij huisvesting voor asielzoekers regelen.”

Deze week nam de Eerste Kamer de spreidingswet aan. Die moet ervoor zorgen dat asielzoekers beter verdeeld worden over gemeenten én dat er meer opvangplekken vrijkomen. 34.541 extra plekken zijn er nodig in Nederland, 1797 in de provincie Utrecht. Snel en veel bouwen is dus het devies en bij Daiwa denken ze dat flexwoningen daarvoor de uitkomst zijn.

Telefoon roodgloeiend

Niet dat ze het in Montfoort nu rustig aan doen, benadrukt Brinkman. “De telefoon staat ook nu al roodgloeiend, want er moeten een miljoen huizen bijkomen de komende acht à negen jaar.”

Maar omdat er nu te weinig azc’s zijn en het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zit, zijn nieuwe opvangplekken extra snel nodig. “Nu met de spreidingswet verwachten wij zeer zeker dat de gemeenten samen met de provincies en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heel veel gebruik gaan maken van flexwoningen.”

Want veel gemeenten willen wel asielzoekers opvangen, maar hebben moeite met het vinden van een locatie. En nieuw bouwen, dat kost tijd. Daarom stelde het COA in 2020 zelf al dat flexwoningen een kansrijke oplossing kunnen zijn om extra opvangplekken te realiseren. Nu laat een woordvoerder weten dat naar alle oplossingen wordt gekeken die de druk op de asielketen kunnen verlichten.

‘Niet te veel politiek’

Bij Daiwa in Montfoort zijn ze er in ieder geval klaar voor. “Maar dan moeten gemeenten wel grond beschikbaar stellen om de woningen en appartementen neer te zetten”, zegt Brinkman. Hij hoopt dat dat snel gebeurt en dat het geen ellenlang “politiek spel” wordt. “Die huisvesting voor asielzoekers moet geregeld worden, dus hopelijk gaan we daar met zijn allen achter staan.”

Verder is er nog één voordeel aan flexwoningen om asielzoekers in op te vangen, legt Brinkman uit. Zo snel ze er staan, zo snel zijn ze ook weer weg. “Het is eigenlijk een beetje lego voor volwassenen. Je haalt het makkelijk uit elkaar en zet het ergens anders weer in elkaar.”

Daiwa House Modular Europe | Montfoortse flexwoningbouwer verwacht topdrukte door spreidingswet: 'Alleen een locatie nodig'Web_©220120-8459