Opinie in het Algemeen Dagblad: Ook singels verdienen een eerlijke kans op de woningmarkt
25 mei 2023
Dit opinieartikel is op 24 mei 2023 gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.
Door: Harry van Zandwijk, CEO Daiwa House Modular Europe
Singels zijn de snelst groeiende groep op de woningmarkt, en toch komen ze niet of nauwelijks aan een woning. Voor stellen met een dubbel inkomen lijkt dit beter haalbaar. Waarom is dit anno 2023 nog zo? Een inclusieve woningmarkt; het is nu of nooit.
Verhuurders eisen van toekomstige huurders vaak dat ze in ‘een duurzame relatie’ zitten met elkaar. Oftewel: je moet een romantische relatie hebben om een appartement of woningen te mogen huren. Naast dat singles in Nederland concurreren met stellen met een dubbel inkomen, is deze eis óók een obstakel dat tussen hen en een nieuw onderkomen inligt. Verhuurders redeneren dat singles minder voorspelbaar zijn in hun gedrag, omdat ze bijvoorbeeld sneller een nieuwe relatie aangaan of verhuizen voor een nieuwe baan. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel, nu het aantal singles in Nederland fors stijgt? Volgens het CBS waren er begin 2022 namelijk maar liefst 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens.
Ergens is het logisch dat verhuurders liever huurders willen huisvesten in een stabiele relatie omdat het simpelweg minder gedoe oplevert om telkens nieuwe, betrouwbare huurders te vinden. Hoe werken we toch naar die inclusievere woningmarkt die singles niet langer uitsluit? Een oplossing hiervoor is het co-living concept, dat een beetje doet denken aan de serie Friends. Volwassen mensen wonen samen, met een eigen slaapkamer en gedeelde faciliteiten. Een vertrekkende huisgenoot kan relatief gemakkelijk worden vervangen door een nieuwe bewoner, zonder dat direct alle huurders vertrekken. Daarnaast hoeven starters nog niet de keuze te maken aan welke stad ze zich voor jaren binden, maar zijn ze gebaat bij een flexibele woonsituatie, toekomst en carrière. In Nederland zien we dit nauwelijks, en hebben we in plaats daarvan een woningmarkt met gedateerde normen, terwijl de woningcrisis schreeuwt om innovatie.
Verandering in wet- en regelgeving – die bedoeld is om huurders te beschermen, maar hen nu belemmert om te woningdelen is nodig. Bescherming is belangrijk, maar moet inclusieve co-living-initiatieven niet in de weg zitten. De markt heeft behoefte aan een gezonde balans tussen waarborgen van de rechten van huurders en het stimuleren van nieuwe woonvormen die passen bij de populatie woners. Woningcorporaties, gemeenten en bouwbedrijven moeten vervolgens samenwerken en bouwen aan geschikte co-living woonruimtes en investeren in de toekomst van deze bevolkingsgroep.
Met co-living kunnen singles samenwonen, zonder financiële beperkingen en met flexibiliteit. Voor die inclusievere woningmarkt is modern beleid nodig, investering in woonruimte en meer bewustwording – want we kunnen singles niet alleen laten op de woningmarkt.