Blik op de Bouw juli: Val kabinet stilstand woningbouw, stijging koop woningen starters en status woningtekort

31 jul 2023

Het was een turbulente maand in Den Haag door het vallen van het kabinet en het aangekondigde vertrek van verschillende Haagse prominenten die de afgelopen jaren het politieke landschap domineerden. Het is belangrijk om juist nu scherp te blijven, zodat de woningmarkt de juiste aandacht krijgt en we de urgentie voor het oplossen van het woningtekort en de stikstofproblematiek blijven voelen.

Verder vertelde onze collega Michiel Gieben in een interview over zijn baan als Head of Marketing & Communications bij Daiwa House Modular Europe. Blijken starters nu vaker een huis te kopen dan een jaar geleden, maar stijgt het woningtekort nog altijd. En is er onrust onder gemeenten door bezuiniging op de financiering vanuit de politiek. Lees er meer over in onze Blik op de Bouw van juli. 

Val kabinet mag niet leiden tot stilstand woningbouw

De val van het kabinet houdt de gemoederen in de bouwsector bezig. Bouwend Nederland stelt dat de val van het kabinet absoluut niet mag leiden tot stilstand op belangrijke thema’s zoals stikstof, de energietransitie en mobiliteit. Dit kan leiden tot economische achteruitgang, schrijft Architectenweb. Op korte termijn verergert de val van het kabinet de wooncrisis, zegt de Woonbond. Toch, op lange termijn zijn er ook kansen omdat Nederland nu kan kiezen voor een kabinet dat zich inzet voor het oplossen van de wooncrisis.  

‘Wij zijn de oplossing voor de carbon voetafdruk van de woningbouw’

Michiel Gieben, hoofd marketingcommunicatie van Daiwa House Modular Europe, Jan Snel en Medexs, bespreekt de uitdagingen en doelen van het bedrijf met MarketingTribune. De focus ligt momenteel op het bouwen van modulaire woningen om de woningnood op te lossen, Michiel helpt om dat verhaal zo sterk mogelijk te laden bij klanten, overheden, partners en in de media. Het bedrijf heeft recentelijk een fabriek in de buurt van Berlijn gekocht en bereidt zich voor op het produceren van 1.500 modulaire woningen voor het grootste modulaire project ter wereld. Michiel benadrukt in zijn verhaal het belang van duurzaamheid en dat hij graag wil bijdragen aan een oplossing voor het woningprobleem.   

Starter krijgt langzaam voet tussen de deur op woningmarkt

Ondanks de grote moeite die starters hebben om een huis te kopen, is de huizenmarkt iets aangetrokken in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Starters konden in het tweede kwartaal van 2023 vaker een hypotheek afsluiten dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Er werden 2 procent meer hypotheken aangevraagd, maar vooral het aantal woningaanvragen is flink gestegen. Dat aantal is van 55.000 naar meer dan 60.000 gestegen, meldt Hypotheken Data Nederland in De Telegraaf 

Woningtekort stijgt fors naar 390.000, pas vanaf 2028 minder krapte

Het woningtekort is in een jaar tijd fors gestegen. In 2023 is er een tekort van 390.000 woningen terwijl dat vorig jaar nog 315.000 was, schrijft het NOS. Die krapte wordt pas rond 2028 minder, volgens een prognose van ABF Research. Hieruit blijkt dat het tekort aan woningen zo sterk is gestegen omdat het aantal huishoudens sneller toeneemt dan gedacht. Volgens demissionair minister De Jonge moeten we “met meer tempo en meer regie, meer betaalbare huizen bouwen, als we iets willen doen tegen het woningtekort.” 

Modulaire bouw als oplossing voor starters