Transformatie gestart: 290 appartementen in gedeeld wooncomplex ‘De Tafelberg’

17 nov 2023

Op 16 november is het symbolische startsein gegeven voor de transformatie van ‘De Tafelberg’. Een innovatief woonconcept voor 290 jongeren in Amstel III in Amsterdam-Zuidoost dat wonen, leren, werken en ontspannen combineert voor een diverse doelgroep. Gelegen aan de Tafelbergweg 8, biedt De Tafelberg een plek om te wonen voor studenten, jongwerkenden en jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Daarnaast is er ruimte voor maatschappelijke ondernemers om langdurig te huren. De Tafelberg is een initiatief van jeugdhulporganisatie Levvel en woningcorporatie de Alliantie. Daiwa House Modular Europe en VORM realiseren de transformatie van jeugdgevangenis naar mixed-use wooncomplex.

De Tafelberg wordt gevestigd op de locatie waar een voormalige jeugdgevangenis gevestigd was. De plek transformeert van verblijven in geslotenheid naar een open en inclusieve woonomgeving. Bewoners van De Tafelberg hebben straks hun eigen woning. Ook zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar zij elkaar kunnen ontmoeten en deelnemen aan diverse activiteiten.

Daiwa House Modular Europe voorziet de tafelberg van 232  studio’s. Deze zijn opgebouwd met 268 modules. VORM Renovatie, een van de bedrijven onder VORM Holding, transformeert de bestaande bouw naar 58 studio’s. “We transformeren een gesloten jeugdinstelling naar een open, multifunctionele woonomgeving. Een mooie opgave om duurzaam gebruik te maken van bestaand vastgoed.”, vertelt Rob Meijer, hoofd realisatie bij VORM Renovatie. “Met het toevoegen van in totaal 290 appartementen aan Amsterdam dragen Daiwa House Modular Europe en Vorm Renovatie bij om het woningtekort te helpen oplossen”, aldus Michiel Gieben, hoofd van Marketing & Communicatie bij Daiwa House.

Een goede start naar zelfstandigheid

De Tafelberg, naar ontwerp van NL Architects, heeft tot doel jongeren een goede start te geven in zelfstandig wonen. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen, het aanbod is schaars. Een plek vinden in de stad kan moeilijk zijn, zeker ook voor (woon)starters en studenten. Tijdens het feestelijke moment gaf VORM samen met de Alliantie, Levvel, gemeente Amsterdam en Daiwa House Modular Europe het symbolische startsein voor de realisatie van De Tafelberg. Er is gezamenlijk een boom geplant op het binnenterrein als symbool voor groei.

Koen Westhoff, directeur de Alliantie regio Amsterdam/Almere: “Ik ben trots dat we met De Tafelberg, 290 jonge mensen een kans bieden om te wonen in een nieuwe, betaalbare, en duurzame woning. Het voorziet in een enorme behoefte in de stad voor (woon)starters en studenten. De Tafelberg biedt niet alleen een woonplek, hier gaat wonen hand in hand met een bruisende community en ondernemerschap. Het wordt werkelijk een fantastische plek om te wonen, werken en te groeien.”

Passende woningen voor (woon)starters

In De Tafelberg beschikken bewoners straks over een eigen studio, variërend in grootte van 22 tot 27 m2. Elke studio is voorzien van een kleine keuken en een eigen badkamer met toilet. Daarnaast is er een wasserette in de lobby voor bewoners. Naast wonen zijn er ook mogelijkheden op het gebied van werken, netwerken en ontspanning. Bewoners gaan samen koken, sporten, spelletjes doen of organiseren bijvoorbeeld een filmavond. De community wordt ondersteund door ‘team Tafelberg’ dat bestaat uit de community manager, een beheerder, Community Builders, gangmakers en de maatschappelijk
ondernemers. Zij zorgen er samen voor dat De Tafelberg een fijne plek is om te wonen.

Raoul White, stadsdeelbestuurder Amsterdam Zuidoost: “Wat hier gebeurt past binnen de rijke traditie van stadsdeel Zuidoost. Zuidoost bouwt door. Van oudsher doen we dat al en dat krijgt komende tijd een verdere impuls. Tot 2040 realiseren we in Zuidoost zo’n 44.000 woningen. Onder meer in Amstel III dat transformeert van monotoon kantoorgebied in een bruisende stadswijk. Hiermee gaan we in de groeiende woningbehoefte voorzien. Mooi voor inwoners binnen en buiten ons stadsdeel. Hier gaan we dat verbinden met gemeenschapszin. Ook via ruimte voor maatschappelijke ondernemers. Met behoud van het bijzondere DNA van Zuidoost: saamhorig, divers, ruim en groen, ondernemend, eigengereid en creatief.”

 

De woningen worden gerealiseerd in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling, Daiwa House Modular Europe, VORM Renovatie, NL Architects, IMd raadgevend ingenieurs en Van Toorenburg installatieadvies. De verwachte oplevering van De Tafelberg is in het derde kwartaal van 2024.

 

Vooraanzicht van woningbouwproject De Tafelberg in Amsterdam

 

 

Vooraanzicht van woningbouwproject De Tafelberg in Amsterdam