Eerste modules geplaatst BalPol IV

13 feb 2024

Op vrijdag 9 februari werden de eerste modules van BalPol IV op hun plek getild. Dit was het begin van het studentencomplex wat naar verwachting in augustus klaar moet zijn. Dankzij onze modulaire bouwmethode kan het vanaf nu snel gaan, mits er op tijd aansluiting is op de nutsvoorzieningen.

Het inhijsen van de eerste modules gebeurde vrijdag onder toeziend oog van o.a. Karin Schrederhof – wethouder Wonen, Zorg, Onderwijshuisvesting en Sport gemeente Delft, Danko Roozemond – beleidsadviseur onderwijslogistiek TU Delft, Harry van Zandwijk – CEO Daiwa House en Anneleen Lagae – bestuursvoorzitter stichting DUWO.

Het studentencomplex
Aan de Balthasar van Polweg verrijst binnen afzienbare tijd een nieuw studentencomplex: Balthasar van der Pol 4. In dezelfde straat, aan de zuidrand van de TU-campus, staan al drie studentencomplexen van DUWO: twee torens die in 1997 gereed kwamen en een grote studentenflat uit 2011, beter bekend als BalPol III. Met de toekomstige bouw van Balthasar van der Pol 4, komt daar dus een vierde bij.

Het gebouw komt te staan op de huidige parkeerplaats tussen BalPol III en studentencomplex Korvezeestraat. Daar komen 136 relatief ruime studentenwoningen: studio’s met eigen keuken en badkamer van 27 m2. Ze zijn bedoeld voor studenten van 23 jaar en ouder. Verder krijgt het gebouw twee common rooms, een heel grote van 300 m2 in een overdekte buitenruimte en een kleinere, van 85 m2, binnen. Het complex wordt all-electric. Een dikke gebouwschil maakt dat de nieuwe studentenflat straks minimaal een energielabel A of A+ heeft. Een groen dak zorgt voor biodiversiteit en draagt bij aan verkoeling.

Wonen in de nieuwe Balthasar van der Pol Noord betekent dat je op de levendige TU Delft campus zit. De groene, parkachtige ingerichte campus is met 161 hectare groter dan de Delftse binnenstad en daarmee een van de grootste van Europa. Als ze er allemaal zijn, werken er op de hele campus zo’n 27.000 mensen. Het zijn studenten, wetenschappers en medewerkers van de universiteit, maar ook personeel van de vele (technische en wetenschappelijke) bedrijven op de campus.

Ontwerp en bouw
De bouw van BalPol IV kende een lange aanloop: het plan bestond al in 2010, maar liep permanent vertraging op door bewonersprocedures en de aanwezigheid van dwergvleermuizen. Het groene dak van BalPol 4 zorgt voor meer biodiversiteit en goede afwatering. Daarnaast worden de gevels voorzien van nestkasten voor de dwergvleermuizen die nog steeds voorkomen in dit gebied.

Het ontwerp voor het gebouw is gemaakt door de architecten van Studio Ninedots uit Amsterdam. In mei 2023 is de grondeigenaar Technische Universiteit Delft begonnen met het bouwrijpmaken.

Daiwa House Modular Europe | Eerste modules geplaatst BalPol IVDAIW/090224