Blik op de bouw oktober: Verkiezingen in zicht, flexwoningen plaatsen en onze bijdrage aan woningbouw

30 okt 2023

Met de verkiezingen in de aantocht wordt steeds duidelijker hoe cruciaal bouw van woningen in Nederland momenteel is. Volgens een aanzienlijk deel van de kiezers is woningbouw zelfs het belangrijkste politieke onderwerp op dit moment. De Tweede Kamer onderkent dit ook en streeft naar de bouw van meer flexwoningen. Iets waar wij de afgelopen tijd een goede bijdrage aan hebben kunnen leveren. 

Wonen is volgens kiezers een belangrijk thema

Met de Tweede Kamerverkiezingen die binnen enkele weken plaatsvinden, geven veel kiezers aan dat de woningmarkt het belangrijkste politieke thema is. Velen van hen zijn echter onzeker over welke partij zich actief gaat inzetten voor dit onderwerp. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder het Opiniepanel. Hoewel de woningmarkt al lange tijd een belangrijke politieke kwestie is, vindt op dit moment 91 procent van de kiezers dat de woningmarkt in slechte staat verkeert, en vrijwel niemand verwacht dat deze situatie zich in het komende halfjaar zal verbeteren. Daarom is het van essentieel belang om helderheid te verschaffen over de plannen met betrekking tot woningbouw en de bouwsector. Ook de kiezers rekenen erop! 

Sneller meer woningen bouwen.. maar hoe?  

De vraag naar woningen is iets wat de Tweede Kamer dan ook blijft bezighouden. Demissionair minister Hugo de Jonge zet extra financiële middelen in voor de voorgestelde startbouwimpuls, zegt Het Financieele Dagblad. Een impuls met name gericht op permanente woningen. Modulaire bouw is uitermate geschikt om deze impuls concreet te maken. Het is niet alleen circulair, maar biedt ook een enorme verscheidenheid, van appartementencomplexen tot complete woonwijken, en kan in op een snelle manier gerealiseerd worden. Verschillende partijen erkennen dat de woningnood bovenaan de prioriteitenlijst staat en we kijken dan ook uit naar de concrete stappen die hopelijk spoedig worden gezet. Wij staan in ieder geval te popelen onze unieke bouwmethode zo snel mogelijk in te zetten om de positieve verandering in de woningbouw te bewerkstelligen. 

Het plaatsen van flexwoningen

Tot 2025 wil de stad Utrecht 1000 tot 1.500 flexwoningen plaatsen, schrijft RTV Utrecht. Een erg mooi streven, maar soms nog lastig te realiseren. Veel gemeenten willen wel flexwoningen plaatsen, maar lopen tegen obstakels aan. Zo is het gebrek aan geschikte ruimtes een grote uitdaging, maar ook het beeld wat veel mensen hebben bij flexwoningen blijkt de ontwikkeling nog in de weg te zitten. Dat is jammer, want als het gaat om de mythes en feiten over flexwoningen is er echt een wereld van verschil in hoe het daadwerkelijk zit. 

Onze bijdrage van ruim 2.500 woningen

We kijken nu al positief naar het einde van het jaar, met de verwachting dit jaar 2.550 woningen te leveren voor de Nederlandse markt. Bovendien is de productie van modules aanzienlijk toegenomen, met een prognose van 4.800, wat er zeker driehonderd meer zijn dan in 2022. Dit succes heeft geleid tot een omzetstijging van 44 procent. Dit is niet enkel toe te schrijven aan Daiwa House Modular Europe zelf, aangezien dochterbedrijf Jan Snel eveneens een zeer voorspoedig jaar achter de rug heeft, net als Medexs. Bovendien heeft ons bedrijf niet alleen een nieuwe productiefaciliteit in Montfoort gerealiseerd, maar hebben zijn we ook druk bezig met de verdere uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk. Aan Cobouw vertelt onze directie dat de huidige vooruitzichten ze vertrouwen geeft. 

Nieuwe, modulaire woningen bouwen