Blik op de Bouw mei: Minister De Jonge opent fabriek Daiwa House Modular Europe, wat brengt het hoofdlijnenakkoord ons en vertraging seniorenwoningen

31 mei 2024

Minister Hugo de Jonge opent op 16 mei vol enthousiasme de Daiwa House Modular Factory in Montfoort, waar huizen zo van de lopende band rollen: “Dit zijn waanzinnige innovaties.”. De woningen uit de fabriek zijn ook absoluut geschikt voor ouderen, en dat is hard nodig want de verwachte bouwinjectie voor senioren blijft uit en dit heeft gevolgen voor alle huiszoekenden in Nederland. Ondertussen zijn ook de onderhandelingen in Den Haag voorbij en de formatieplannen liggen op tafel. Wat betekent het voor de bouw in Nederland als er een nieuw kabinet komt?

Minister Hugo de Jonge opent fabriek van Daiwa House Modular Europe in Montfoort
Midden mei werd de ‘Daiwa House Modular Factory’ van Daiwa House Modular Europe in Montfoort feestelijk geopend, kopt het Algemeen Dagblad. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, loste het startsein in de aanwezigheid van klanten, partners en pers. De nieuwe fabriek zorgt voor een enorme impuls voor de bouw van modulaire woningen in Nederland. In de fabriek produceert en assembleert Daiwa House Modular Europe in een efficiënte lijnproductie ongeveer 2000 modules per jaar. Van studentwoningen tot grotere appartementen. De modules rijden in de fabriek op automated guided vehicles langs 17 werkstations, met 45 minuten tacttijd per werkstation. Nadat een woning alle stations binnen de fabriek heeft gepasseerd is hij af, inclusief keuken, badkamer en elektriciteit, schrijft De Telegraaf. Afgelopen jaar kwamen er 15.000 van de nodige 100.000 woningen uit een fabriek. De Jonge geeft aan dat dit aantal de komende jaren alleen maar verder zal groeien. Een mooi vooruitzicht voor Nederland!

Ernstige vertraging op bouw seniorenwoningen
In een artikel van NU.nl lezen we over de ambitieuze plannen van het kabinet om de komende drie jaar zo’n 100.000 seniorenwoningen te bouwen. Dit worden er in de praktijk slechts 10.000, en dat is een serieus probleem. De noodzaak voor nieuwe seniorenwoningen gaat verder dan alleen de vergrijzing van Nederland. Deze woningen zijn ook van belang voor de doorstroom: als ouderen sneller in staat zijn om te verhuizen, komen er eerder woningen beschikbaar voor starters die dringend op zoek zijn naar huisvesting. Modulaire woningen spelen hierin een belangrijke rol; de woningen worden sneller geproduceerd en bieden op korte termijn een oplossing voor ouderen.

Wat betekent de nieuw formatie voor de bouw in Nederland?
Nederland heeft een groot woningtekort. En om dat tegen te gaan heeft de nieuwe regering minder bouwbelemmeringen opgenomen in het hoofdlijnakkoord. Om dat te reguleren komt er ook deze keer weer een coördinerende minister, die regie voert op de ruimtelijke ordening. Daarnaast gaat het kabinet extra rekening houden met woningen voor aandachtsgroepen, denk hierbij aan jongeren, ouderen, kleinere huishoudens, dak- en thuislozen, schrijft EW. Bouwpartijen hebben nog zo’n 3 tot 4 miljard euro nodig om de woningnood te kunnen lenigen. Of dat geld er gaat komen, moet blijken wanneer het nieuwe kabinet geïnstalleerd is.

Hugo de Jonge krijgt rondleiding door modulaire fabriek , half 17, in Montfoort