Blik op de Bouw juni: Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kansen voor Keijzer, minder baby’s door woningtekort en jongeren langer thuis

28 jun 2024

Volwaardig ministerie Ruimte en Volkshuisvesting in nieuw kabinet
VRO, zo gaat dat nieuwe kabinet heten meldt architectenweb. Het ministerie is er om het grote woningprobleem in Nederland nog beter te kunnen aanpakken. De BBB, de partij waar Keijzer lid van is, spreekt zich al langer uit over de woningmarkt. Zij vinden dat er meer ruimte moet komen om te bouwen, vooral nu de markt op z’n kop ligt. Wie weet, met Keijzer als minister, ontstaat er meer experimentiele ruimte voor de bouwers in Nederland.

Bouwers willen om de tafel met Keijzer
Een vervolg van de invoering van dat ministerie is dan ook dat de bouwers zo snel mogelijk om de tafel willen met minister van volkshuisvesting Mona Keijzer (BBB). Cobouw geeft in hun artikel aan dat dit vooral moet gebeuren om over een aantal zaken duidelijkheid te scheppen. Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europa, geeft ook aan dat dit van groot belang is voor de toekomst van woningen in Nederland en hij gaat graag om tafel om het gesprek aan te gaan. Dat geldt voor de hele sector. De overheid en de bouwsector moeten grootschaliger gaan denken en afstappen van het idee om per tien woningen te bouwen. De toekomst van de bouw in Nederland is onzeker, maar bouwers zijn positief gestemd over het nieuwe ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Minder baby’s geboren door woningtekort
Onderzoek van een demograaf toont aan dat er in Nederlandse regio’s met sterk gestegen huizenprijzen minder baby’s worden geboren, zo stelt de NOS. In gebieden met betaalbare woningen daalde het geboortecijfer minder sterk. De hoge woningprijzen lijken dus een rol te spelen in de daling, maar er zijn wellicht ook andere oorzaken. Zo wijst het onderzoek op onzekerheid bij jongvolwassenen over relaties en werk. De demograaf wil verder uitzoeken of zorgen over klimaat en inkomensstagnatie eveneens meespelen.

Jongeren blijven vaak langer thuiswonen dan ze eigenlijk willen
Jongeren gaan minder vaak uit huis dan ze zouden willen, geeft NU.nl in een artikel aan. Het probleem geldt vooral voor starters die opzoek zijn naar een studio of een appartement. De prijzen zijn hoog en het aanbod is laag. Voor studenten is het probleem minder groot. Studentenwoningen zijn goedkoper en om aan een studentenwoning te komen is er minder papierwerk nodig, wat het proces versnelt. Daiwa House Modular Europa investeert flink in snelle en goedkopere oplossingen voor deze starters die opzoek zijn naar een woning.

Bouwvrouw Kasia in ons magazijn