Blik op de Bouw maart: kritisch VN-rapport, een nieuw wetsvoorstel, focus op duurzaamheid en de opkomst van industriële bouw

29 mrt 2024

De tijd vliegt! Q1 zit er alweer op, en er is in korte tijd veel gebeurd in de bouwwereld. Zo kreeg Nederland bezoek van de VN-rapporteur voor huisvesting, die een kritisch rapport achterliet. Enkele dagen daarna deed Hugo de Jonge een wetsvoorstel om de overheid meer regie te geven in de bouw. Dit moet de sector helpen om sneller te bouwen. Verder laten nieuwe cijfers zien dat industriële bouw flink in opkomst is, met Daiwa House Modular Europe als koploper. Een positieve ontwikkeling, want industriële en modulaire bouw vormen de oplossing voor het verduurzamen van de bouw.

Nederland neemt kritisch VN-rapport over wooncrisis ter harte
VN-rapporteur voor huisvesting Balakrishnan Rajagopal bezocht Nederland en presenteerde zijn bevindingen in een rapport, schrijft NOS. Hij uitte kritiek op het woonbeleid van Nederland en deed aanbevelingen voor verbeteringen. Zo stelde hij voor om de Grondwet te wijzigen om zo het recht op huisvesting te verankeren in de wet en hij pleitte voor een herinvoering van een ministerie van Volkshuisvesting. Paul Bekkers, de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de VN, neemt het rapport en de aanbevelingen ter harte. Bekkers wil de situatie verbeteren en zegt dat de spreidingswet al een slag zal slaan. Demissionair minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening komt later met een uitgebreide reactie op het rapport.

Industriële bouw is een flinke puber
Als aanjager van vernieuwingen in de bouw houdt Marjet Rutten zich bezig met thema’s zoals industrialisatie en duurzaamheid. Elk jaar voert zij een onderzoek uit naar de grootste industriële bouwer van ons land en die titel gaat al enkele jaren op rij naar Daiwa House Modular Europe, schrijft BouwTotaal. Ook dit jaar staat Daiwa House Modular Europe op de eerste plek en leverde het bouwbedrijf de meeste woningen op. En nog meer goed nieuws, want in 2023 kwam de industriële bouw na enkele jaren van constante ontwikkeling in een groeispurt. Zo groeide het marktaandeel van 13 procent in 2022 naar maar liefst 20 procent in 2023. De verwachting is dat deze stijging doorzet in 2024. Fabrikanten verwachten tot wel 20.064 industriële woningen te realiseren. Het is dan ook goed om te zien dat steeds meer mensen het belang van industrieel bouwen inzien.

Nieuw wetsvoorstel door Hugo de Jonge: meer regie op bouwen
Bouwbedrijven, woningcorporaties en gemeenten stemmen er allemaal mee in: de overheid moet meer regie nemen op de woningmarkt. Demissionair minister Hugo de Jonge komt daarom met een nieuw wetsvoorstel om de grote problemen in de huizenmarkt aan te pakken. Denk aan de woningnood, het tekort aan betaalbare woningen en conflicten op bestuurlijk en juridisch gebied over bouwlocaties. Dit komt allemaal aan bod in het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting, dat deze maand naar de Tweede Kamer is verstuurd. De wet moet de Rijksoverheid meer centrale regie geven over hoeveel, waar en voor wie gebouwd wordt, met de focus op sociale huur en betaalbaardere woningen. Een van de speerpunten is het versnellen van procedures voor nieuwbouw, aldus het NRC Handelsblad.

 

woningen Keramus