Blik op de Bouw: Benoemde bouwuitdagingen op PROVADA, samenwonen met onbekenden en innovatieve bouwmaterialen
30 jun 2023
De bouwvak staat voor de deur. Op de valreep gebeurt er nog genoeg in de wereld van de modulaire woningen, vastgoed en duurzame bouwmaterialen.
In deze nieuwe editie vertellen we meer over de aanwezigheid van minister Hugo de Jonge op de jaarlijkse vastgoedbeurs PROVADA. Ook schijnen we ons licht op pioniers Tirza en Evelina die de eerste in Nederland zijn die gebruik maken van een unieke manier van wonen waar wij al eerder over vertelden. Verder wil de TU Delft op een interessante manier een steentje bijdragen aan de duurzame ontwikkelingen in de bouw. Lees gauw verder hoe dat zit.
Minister benoemd uitdagingen bouw
Deze maand opende minister Hugo de Jonge voor het eerst de vastgoedbeurs PROVADA, schrijft het Financieele Dagblad. Het is inmiddels algemeen bekend dat de vastgoedmarkt voor veel uitdagingen staat, dit was dan ook het gesprek van de dag op de beurs. Toch is De Jonge nog altijd daadkrachtig als het gaat om zijn ambitieuze plannen om 900.000 woningen te bouwen. Hij benoemt dat zowel het bouwen van nieuwe woningen, als het reguleren van huurwoningen van belang is. Beleggers, projectontwikkelaars en financiers zien dit als een grote uitdaging, met name vanwege de aangekondigde regulering van huurwoningen.
Co-living als oplossing krapte woningmarkt
Eerder schreef Harry van Zandwijk een opiniestuk over de kansen van co-living in Nederland in Algemeen Dagblad. Dit concept wordt nu werkelijkheid. Tirza en Eveline kenden elkaar kortgeleden nog niet, maar delen nu samen één woning. Zij zijn één van de eersten in Nederland die een sociale huurwoning delen zonder dat ze een romantische relatie hebben of familie zijn. De twee zijn aan elkaar gekoppeld door Haagse Woningcorporatie Staedion, schrijft Algemeen Dagblad. Door co-living kunnen vrienden nu naast vrijesectorwoningen, ook sociale woningen betrekken. Dit is, zoals Harry van Zandwijk eerder ook aangaf, een goede manier om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan.
Proeftuin circulair en innovatief bouwen
De bouwsector moet woningen bouwen en renoveren, maar tegelijkertijd rekening houden met de klimaatdoelstellingen. Daarom moet er steeds meer duurzaam materiaal worden gebruikt. De TU Delft wil hiermee helpen met de Biobased Boulevard, oftewel een proeftuin. Het doel ervan is om duurzame bouwmaterialen en andere innovaties te testen, zodat er op een snelle manier duurzame, schaalbare bouwproducten ontwikkeld worden, schrijft Change.Inc.
Miniwijk verrijking van terrein
Het dorp Leimuiden krijgt er een miniwijk bij, bestaande uit flexibele units, bedoeld voor Oekraïners. De modulaire units zijn circulair van aard en hebben dubbelglas, geïsoleerde wanden en daken, en modern sanitair. Jan Snel, onderdeel van Daiwa House Group, plaatste alle units medio juni. Omwonenden geven aan dat het terrein er al een stuk vriendelijker uitziet na de komst van deze miniwijk. De toekomstige bewoners worden op de hoogte gehouden van het verdere bouwproces. Zoals ook Algemeen Dagblad schrijft, vindt de verhuizing begin augustus plaats.