Blik op de Bouw: juli

30 jul 2022

Het is zomer, de terrassen stromen vol én het eerste halfjaar van 2022 zit er alweer op. De tijd vliegt en voordat je het weet breekt de bouwvak alweer aan. Zon of niet, het nieuws en de ontwikkelingen in de sector gaan gewoon door. Zo staan de kranten vol met nieuws over nieuwe flexwoningen, is circulariteit een hot topic en zoeken veel nieuwe (internationale) studenten naar een woonruimte voor het komende academisch jaar, wat niet altijd spoedig verloopt. Je leest het in een splinternieuwe juli-editie van Blik op de Bouw.

 

Bouw flexwoningen komt met uitdagingen

Het kabinet wil dat er jaarlijks 15.000 flexwoningen worden gebouwd. Echter, schiet volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de bouw van deze woningen in Nederland niet op, schrijft de NOS. Op dit moment worden projecten vaak vertraagd door personeelsgebrek, onvoldoende investeerders en het zoeken naar een juiste bouwlocatie. Dit terwijl de flexwoningen een snelle en duurzame uitweg zijn in de huidige woningcrisis. Het is dan ook noodzaak dat het kabinet met oplossingen komt voor de uitdagingen bij het bouwen van de flexwoningen, want wij zijn er klaar voor en de markt ook.

 

Circulaire bouwmaterialen

De Nederlandse bouwsector is volop in ontwikkeling. Maar op het gebied van duurzaamheid, zijn er nog flinke stappen te zetten. Uit een nieuw rapport van Circle Economy blijkt dat slechts 8 procent van gebruikte bouwmaterialen momenteel circulair is, zo kopt Architectuur.nl. Wel wordt 88% van het bouwmateriaal gerecycled, maar in dit proces wordt waardevol bouwafval gebruikt voor laagwaardige doeleinde, zoals fundering van wegen. Bij maar 8% van het materiaal krijgt het daadwerkelijk ook een hoogwaardige toepassing. Uit de cijfers blijkt dat er nog veel ruimte is voor verbetering in de bouwsector. Bij Daiwa House Modular Europe is dit topprioriteit en doen we er alles aan om zo duurzaam, circulair en schoon mogelijk te bouwen, waarbij we zoveel mogelijk materiaal hergebruiken. Die inzet wordt beloond; zo hebben we in de maand juli met trots trede 5 van CO2-Prestatieladder behaald.

 

Studenten zonder kamer

De woningcrisis in Nederland is voor iedereen merkbaar, ook voor (internationale) studenten. Het neemt zelfs zulke serieuze vormen aan, dat universiteiten internationale studenten oproepen niet deze kant op te komen als ze nog geen woonruimte hebben gevonden, meldt Het Parool. Het aantal internationale studenten blijft jaarlijks toenemen, terwijl het aantal geschikte woningen voor deze doelgroep niet meegroeit. Volgens kennisplatform Kences is het tekort aan studentenwoning vorig jaar met 20 procent gestegen en deze stijging blijft de komende jaren alleen maar toenemen. Wij zijn dan ook op dit moment meerdere studentenhuisvestingen in Nederland aan het realiseren. Zo wordt er onder andere gebouwd aan 333 studentenwoningen op het Leerpark in Dordrecht en tekende we recent de aannemingsovereenkomst voor de bouw van 78 semipermanente woningen in Eindhoven voor nationale en internationale studenten.

Woning Daiwa House Modular Europe