Startblok Elzenhagen

Op verzoek van woningbouwcorporaties De Key en Eigen Haard uit Amsterdam ontwikkelde Daiwa House Modular Europe woonproject Startblok Elzenhagen. Een duurzame community voor 540 jongeren en statushouders.

Appartementen Utrecht

Uitdaging

Met Startblok Elzenhagen willen Eigen Haard en De Key voorzien in een goede start en prettig thuis voor jongeren die hun eigen land moesten ontvluchten en Nederlandse jongeren die op zoek zijn naar een geschikte woning in Amsterdam. Het gaat om werkende, studerende en werkzoekende jongeren. In Startblok Elzenhagen kunnen zij samen een hechte community vormen. Het biedt Nederlandse jongeren een opstapje naar het echte leven en statushouders integreren tegelijkertijd sneller in de Amsterdamse samenleving

Woonoplossing: comfortabele appartementen

De honderden zelfstandige appartementen zijn, na het winnen van de aanbesteding, door Daiwa House Modular Europe in zes losse gebouwen op het terrein geplaatst. Allemaal in gestapelde bouw met woningen van ongeveer twintig tot vijfentwintig vierkante meter groot. Alle woningen hebben een eigen keuken en badkamer. Per afdeling is er een gemeenschappelijke ruimte. Op het complex komen later nog gemeenschappelijke voorzieningen voor de verschillende woongroepen. De gestapelde kant-en-klare woonmodules blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. Dit past uitstekend binnen de duurzame ambities van Daiwa House Modular Europe. “Onze gebouwen worden geproduceerd en voorbereid in de fabriek, met eigen vervoer geplaatst op locatie en na gebruik weer gedemonteerd en hergebruikt.

De jongerenwoningen hebben het energielabel BENG: “Bijna Energie Neutraal Gebouwd”. Daarbij zijn de nieuwste technieken gebruikt. Vloerverwarming verwarmt de woningen in de winter en werkt als koeling in de zomer. De woningen zijn gasloos, hebben een warmte-koude opslaginstallatie en de warmte wordt uit de grond gehaald. De warmtepompen werken op stroom uit zonnepanelen, er is goede isolerende gevelbekleding ingezet en het douchewater kan worden hergebruikt. Het energieverbruik van het gebouw zelf komt dicht bij het nulpunt.

De panden zijn in opdracht van de Amsterdamse corporaties Eigen Haard en De Key als uitbreidingsproject geplaatst voor een periode van twaalf tot vijftien jaar. “Mocht het zijn dat ze juist voor een veel kortere periode gebruikt worden, dan zijn de woonmodules zo opgebouwd dat ze ook weer gedemonteerd en op andere plekken ingezet kunnen worden. Volledig flexibel en verplaatsbaar, geen probleem.”

Duur

ca. 9 maanden

Grootte

18.500 m2

Opdrachtgever

Woningcorporaties De Key en Eigen Haard

Gebruiker

Studenten, werkzoekenden, statushouders

Een duurzaam thuis voor iedere doelgroep. Een van onze adviseurs spreken?

Een greep uit onze projecten