Verhoogde subsidie versnelt realisatie flexwoningen

13 feb 2025

Dit artikel is geschreven op basis van de informatie van Rijksoverheid.

De realisatie van flex- en transformatiewoningen blijft achter bij de verwachtingen, waardoor minister Mona Keijzer heeft besloten om de subsidie bijna te verdubbelen en gemeenten langer de tijd te geven om de woningen te realiseren. De financiële middelen voor deze subsidiëring zijn eerder door het vorige kabinet beschikbaar gesteld en komen bovenop de vijf miljard euro die dit kabinet voor woningbouw inzet. Sinds de aanscherping van de voorwaarden in 2023 is het aantal aanvragen echter achtergebleven. Onderzoek toont aan dat ruim veertig gemeenten concrete woningbouwplannen hebben voor flexwoningen en transformaties, terwijl zij nog geen aanvraag hebben ingediend.

Verschillende factoren speelden een rol bij het uitblijven van aanvragen. Zo was de eis dat woningen binnen twaalf maanden opgeleverd moesten worden voor veel gemeenten een struikelblok. Daarnaast was de hoogte van de bijdrage per woning onvoldoende en waren de administratieve lasten te groot, mede door capaciteitsproblemen.

Regeling aantrekkelijker

Om de regeling aantrekkelijker te maken, wordt de eis voor oplevering aangepast naar een start van de bouw binnen achttien maanden, waarbij gemeenten moeten aangeven wat de verwachte realisatietermijn is. De bijdrage per woning wordt verhoogd van 7.800 euro naar 14.000 euro. Bovendien wordt de regeling doorlopend opengesteld, zodat gemeenten een aanvraag kunnen indienen wanneer zij klaar zijn en verwachten binnen een jaar met de bouw te starten. Het loket blijft open totdat het uitgavenplafond is bereikt. In 2025 is er nog ruim 77,8 miljoen euro aan subsidie beschikbaar.

Proces vereenvoudigd

Daarnaast wordt het proces vereenvoudigd met een aangepast formulier om te onderbouwen dat er sprake is van een onrendabele top, waardoor de administratieve lasten worden verlicht. Ook wordt de eerdere limiet van maximaal vijf miljoen euro per gemeente geschrapt, zodat gemeenten met een grote woonopgave niet worden beperkt.

Voor wie is de verhoogde subsidie bedoeld?

De aangepaste regeling is bedoeld voor gemeenten die snel extra woningen willen realiseren en zo bijdragen aan de oplossing van de woningnood. Flex- en transformatiewoningen worden vaak in de fabriek geproduceerd, wat zorgt voor een snellere oplevering en woningzoekenden sneller aan een huis helpt. Met deze aanpassingen stimuleert de overheid de bouw en financiering van deze woningen en wordt een belangrijke stap gezet richting het oplossen van de woningcrisis.

Daiwa House Modular Europe | Verhoogde subsidie versnelt realisatie flexwoningenSocials_PPT_©240624-1114

Inspiratie voor een duurzaam thuis

Bedankt voor je interesse in onze woonbrochure! Vul je gegevens in en laat je inspireren.

Download zonder gegevens in te vullen