Blik op de Bouw januari: Daiwa House Modular Europe begint het nieuwe jaar goed, ook het platteland schreeuwt om modulaire woningen en stikstofcrisis nieuwe prioriteit van Den Haag
31 jan 2025
Daiwa House Modular Europe startte het nieuwe jaar voortvarend. In Dronten werd namelijk een project van 62 woningen afgerond. Een belangrijk gegeven, want ook in januari werd opnieuw benadrukt dat er heel veel woningen nodig zijn; deze maand kwam het nieuws naar buiten dat er onder andere op het platteland meer behoefte is aan modulaire woningen. Daarnaast ook groot nieuws op het gebied van duurzaamheid: de gewonnen rechtszaak van Greenpeace tegen het kabinet heeft de stikstofcrisis weer bovenaan de prioriteitenlijst gezet.
Daiwa House Modular Europe rondt project van groot aantal flexwoningen af
In de gemeente Dronten in Flevoland zijn 62 flexwoningen opgeleverd, bedoeld voor jongeren en statushouders, laat FlevoPost weten. Het project is gerealiseerd door Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in samenwerking met de gemeente Dronten. De flexwoningen bieden een oplossing voor de woningnood in de regio. Ze zijn snel en duurzaam gebouwd, en spelen in op de stijgende vraag naar betaalbare huisvesting in deze regio. Bewoners kunnen hier ten minste 15 jaar genieten van een dak boven hun hoofd, hierna wordt gekeken of de woningen een nieuwe bestemming krijgen. Daiwa House Modular Europe is erg blij met het project en heeft op deze mooie manier wederom kunnen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort.
Modulaire woning kan de oplossing zijn op het platteland
Algemeen Dagblad en Binnenlands Bestuur laten weten dat niet alleen in steden, maar ook op het platteland de vraag naar instapwoningen en betaalbare woningen enorm toeneemt. Vooral ouderen en starters ondervinden grote moeite bij het vinden van geschikte woonruimte, waardoor zij noodgedwongen in hun ruime gezinswoningen blijven. Dit belemmert de doorstroming op de woningmarkt en maakt het voor jonge woningzoekers enorm lastig om een huis te bemachtigen. Een belangrijk probleem is dat veel gemeenten geen actief beleid voeren om de bouw van seniorenwoningen af te dwingen, geeft platform Pointer aan bij Binnenlands Bestuur. Projectontwikkelaars richten zich liever op grotere gezinswoningen of dure appartementen, omdat die financieel aantrekkelijker zijn. Hierdoor blijft het aanbod van kleinere woningen achter en blijven zowel ouderen als starters vastzitten in een markt die hun woonbehoeften negeert. Modulaire woningen bieden een snelle oplossing voor het huidige woningtekort bij specifieke doelgroepen, terwijl ze tegelijkertijd flexibiliteit bieden voor de toekomst. Doordat deze woningen later eenvoudig kunnen worden aangepast of gebruikt kunnen worden voor andere doelgroepen, voorkomen we dat we over tientallen jaren opnieuw met een vergelijkbaar probleem kampen.
Premier Schoof komt bouw tegemoet in stikstofprobleem
Tot slot publiceert NOS een artikel over het stikstofprobleem, dat door de rechtszaak van Greenpeace tegen de Staat opnieuw onder de aandacht is gekomen. Premier Dick Schoof heeft aangekondigd dat het kabinet, onder zijn leiding, plannen gaat ontwikkelen om te voorkomen dat Nederland door de stikstofcrisis ‘op slot’ gaat. Dit besluit volgt op een uitspraak van de Raad van State in december 2024, die bepaalde dat ongebruikte stikstofemissierechten niet langer mogen worden toegewezen aan andere bouw- en uitbreidingsprojecten zonder nieuwe vergunning. Deze uitspraak dreigt tal van projecten stil te leggen. Om dit te voorkomen, heeft Schoof een commissie van meerdere kabinetsleden ingesteld om maatregelen te onderzoeken die grote projectvertragingen moeten voorkomen. Dit komt ook de modulaire bouw ten goede, dat al minder uitstoot. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat de modulaire bouw 50% minder CO2 uitstoot dan de reguliere bouw en zelfs 75% minder stikstof.
