Onderzoek toont aan: 50% minder CO2-uitstoot door modulaire bouw

03 jan 2023

Modulaire bouw zorgt voor 50 procent minder CO2-uitstoot, vergeleken met traditionele bouw. Dat blijkt uit een analyse van de CO2 voetafdruk van Daiwa House Modular Europe. Het onderzoek is gevalideerd door het onafhankelijke milieuadviesbureau EcoReview, specialist op het gebied van Life-Cycle Assessment, milieuproductverklaringen en Environmental Product Declaration.

Vergelijking bouwmethodes
De analyse is gemaakt op basis van een gebouw van 6000 m2, met vier verdiepingen dat 75 jaar staat (levensduur voor woningen volgens de bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen). Er is daarbij gekeken naar de CO2-voetafdruk van modulaire bouw alsook traditionele bouw. Een onafhankelijke constructeur heeft beide gebouwen constructief berekend. In de berekening worden modulaire bouw en traditionele bouw met elkaar vergeleken door een constructeur op basis van volledig gelijke eisen. Het industrieel bouwen en het effect van het hergebruik van modules ten opzichte van het slopen van een pand zijn in de analyse meegenomen. De CO2-voetafdrukberekening in deze analyse is zo goed mogelijk gebaseerd op de NMD Bepalingsmethode 3.0 in combinatie met het gebruik van de CO2-emissiefactoren zoals beschreven door co2emissiefactoren.nl.
De aanname dat de CO2-voetafdruk van modulaire bouw afwijkt van traditionele bouw wordt in de analyse bevestigd. Modulaire bouwmethode leidt tot ruim 50 procent minder CO2-uitstoot dan traditionele bouw. Dit is te danken aan de materialen die worden gebruikt, het bouwproces en minder transportbewegingen van en naar de bouwlocatie. Maar vooral de waarde van de herinzetbaarheid van de modules en het demonteren in plaats van slopen, zorgen voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot.

Duurzame toekomst
Nederland moet de komende jaren een enorme verduurzamingsslag maken, willen we de uitstoot onder de 1,5 graden houden. De bouwsector is verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Tegelijkertijd is er de ambitie om in Nederland tot 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen te realiseren. Die doelstellingen van een duurzamere toekomst en een impuls voor de woningmarkt lijken in strijd met elkaar, maar dat hoeft niet zo te zijn. De resultaten van het onderzoek van Daiwa House Modular Europe en EcoReview tonen aan dat duurzame groei mogelijk is, zonder in te leveren op snelheid en kwaliteit.

Simone Van Wijk, Head of Sustainability bij Daiwa House Modular Europe: “Bij Daiwa House Modular Europe zijn we voortdurend bezig met het zo duurzaam mogelijk inrichten van onze processen en met optimaal hergebruik van materiaal om impact te maken. Voor dit onderzoek is het hele proces heel gedetailleerd in kaart gebracht. Van de handelingen in de fabriek en de bouwplaats, tot hoeveel vrachtwagens we moeten inzetten tijdens de bouw. Daarnaast hebben we ook uitgebreid gekeken naar de materialen die nodig zijn en wat er gebeurt met het afval naderhand. Wordt dit bijvoorbeeld hergebruikt, gerecycled, verbrand of gestort? Het toetsen van onze methodes is enorm belangrijk, en dat onze manier van bouwen 50 procent minder CO2 uitstoot oplevert is een fantastische bevestiging dat onze aanpak werkt. Circulair en duurzaam bouwen is voor ons topprioriteit en we geloven erin dat dit de enige toekomstbestendige oplossing is.”

 

Meer informatie over dit onderzoek? Neem contact op met Simone van Wijk via s.van.wijk@dhme.eu.

modulair appartementencomplex