Blik op de Bouw – December

30 dec 2022

Blik op de Bouw December 2022

Tot ziens 2022, hallo 2023! We hebben een bewogen jaar op de bouwplaats achter de rug en maken nu plek voor nieuwe duurzame voornemens. Ook in de laatste, feestelijke maand van 2022 schreven de kranten over de bouwwereld. Zo is te lezen dat er meer flexwoningen verschijnen ondanks het feit dat er enkele woningprojecten in de ijskast blijven staan. Daarnaast is ook een groeiende interesse in modulair bouwen en als afsluiting kan iedereen stemmen op Harry van Zandwijk voor de Changemaker Impact Award 2022!

 

Opkomst nieuwe flexwoningen

Daiwa House Modular Europe in Montfoort gaat flexwoningen bouwen in opdracht van het Rijk, schreef het Algemeen Dagblad. Daiwa bouwt ruim 480 van de 2000 flexwoningen die in totaal aan negen bedrijven zijn toegekend. De woningen zijn verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar. Volgens Hugo de Jonge is flexibele bouw nodig om meer woningen te kunnen realiseren. De minister is in januari op bezoek geweest bij Daiwa House Modular Europe in Montfoort en is erg enthousiast over het bedrijf. Waar de woningen precies terecht komen, is nog niet duidelijk. De woningen worden vanaf februari 2023 razendsnel geproduceerd zodat de eersten in maart 2023 al worden geplaatst.

 

Woningprojecten in de ijskast door onzekere markt

“De economische problemen krijgen steeds meer grip op de woningmarkt”, dat constateert Colliers in de Telegraaf in een vooruitblik op het komende vastgoedjaar. Zo blijkt dat er bij veel woningbouwprojecten problemen zijn ontstaan door de hoogopgelopen rente. Dit verhoogt ook meteen zowel de financierings- als de bouwkosten. Daarnaast voorspelt Colliers een dieptepunt voor woningbeleggers. Het gaat dan om grote nieuwbouwprojecten en portefeuilles huurwoningen die van eigenaar wisselen. Ook wordt er verwacht dat de 100.000 woningen, die gepland waren, daalt naar 70.000 nieuwe huizen in 2023. Maar er is een lichtpuntje, want de grootste prijsstijgingen van bouwmaterialen lijken volgens de bank voorbij te zijn.

 

Changemaker Impact Awards

Wie of wat is een Changemaker precies? Heel simpel, een Changemaker is iemand die een visie heeft en risico’s durft te nemen, een echte leider die impact maakt en resultaten boekt op meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s). Change Inc. heeft de changemakers van het afgelopen jaar onderverdeeld in negen sectoren. Bezoek vooral de Change Inc. website om een stem uit te brengen vóór 8 januari, want onze eigen Harry van Zandwijk, de CEO van Daiwa House Modular Europe, is genomineerd in de categorie ‘Bouw & Infra’.

Daiwa House Modular Europe | Blik op de Bouw - DecemberWeb_©210901-70788-1