Blik op de Bouw: oktober

25 okt 2021

Daiwa House Modular Europe in het nieuws

De afgelopen maand lanceerde Jan Snel Daiwa House Modular Europe. Met een breed scala aan huisvestingsoplossingen van hoge kwaliteit voorziet Daiwa House Modular Europe in uiteenlopende woonwensen en -behoeften voor de Europese woningmarkt. Het bedrijf bouwt voort op de uitgebreide ervaring van Daiwa House Group en Jan Snel als voorlopers in de modulaire bouw. De artikelen over deze stap zijn terug te lezen op o.a. Timmerfabrikant en Vastgoedjournaal. Ook De Telegraaf en Het Financieele Dagblad besteden aandacht aan het nieuws van Daiwa House Modular Europe. Daarnaast heeft het nieuws over de strategische samenwerking met Capital Bay veel mooie resultaten opgeleverd.

Woningbouwopgave vraagt om anders en slimmer bouwen

In een brief van minister Ollongren aan de Tweede Kamer benoemt zij industrialisatie (automatisering en robotisering) van productie in fabrieken, flexibele en demontabele woningbouwconcepten en het gebruiken van standaardmodules als oplossingen om de woningbouw in Nederland te versnellen. Een boodschap waarin wij geloven en die wij volledig ondersteunen. Op die manier kunnen we de opgave om 900.000 nieuwe woningen te realiseren in een periode van 10 jaar proberen waar te maken. In dit interessante artikel op BouwTotaal wordt de rol van prefabricage verder toegelicht.

Zestien steden roepen volgend kabinet op wooncrisis op te lossen

Een groep van zestien grote steden roept de formerende politieke partijen op om zo snel mogelijk te werken aan oplossingen voor de wooncrisis. Dat lezen we in het NRC. Behalve de zestien gemeentes – waaronder Eindhoven, Haarlem, Rotterdam en Den Haag – hebben ook de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland, de Fietsersbond en stadsvervoerders zich bij het appèl aangesloten. Volgens hen moet het nieuwe kabinet nu met ambitie en voldoende middelen doorzetten. Zo niet, dan verliezen we kostbare tijd en raken de steden achterop bij het oplossen van de grote woonopgave. De steden nemen hier zelf hun verantwoordelijkheid, maar hebben het Rijk hard nodig om daadkrachtig op te kunnen treden.

Tekort aan studentenwoningen loopt fors op

De studentenwoningmarkt komt steeds verder onder de druk te staan. Dat blijkt uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences, schrijven onder meer de NOS en Vastgoedjournaal. Het tekort aan geschikte studentenwoningen is in één jaar tijd met 4.500 gestegen, wat neerkomt op een totaal van 26.500 woningen te weinig. Hoewel er wordt bijgebouwd, is dit niet voldoende om de tekorten in te halen. Want naar verwachting zullen er de komende acht jaar nog eens 57.000 studenten zijn die op kamers willen wonen. Het tekort is voor een groot deel toe te schrijven aan het toenemende aantal internationale studenten in Nederland. Hoe dan ook: het is tijd om actie te ondernemen.

Blik op de Bouw: oktober