Blik op de Bouw september | Prinsjesdag en de bouw, gebrek bouwlocaties en Nederlandse studenten noodgedwongen grens over

28 sep 2023

Bijgevoegd beeld: © ANP

September, de maand waarin Nederland op de derde dinsdag van de maand gekluisterd aan de buis zit voor de Troonrede. In de bouwsector en daarbuiten worden de plannen nog niet direct met open armen ontvangen. Meerdere organisaties en marktpartijen roepen op tot meer actie. Daarnaast deelt Branchevereniging Modulair Nederland hun zorgen over het gebrek aan locaties voor modulaire woningen en wijken veel Nederlandse studenten door woningnood uit naar Duitsland. Lees snel mee!  

Bouwsector op Prinsjesdag: “Minder praten, meer doen!”

Bouwpartijen hebben teleurgesteld gereageerd op Prinsjesdag, ondanks de erkenning van ruimtelijke problemen in de troonrede. Concrete actie van het demissionaire en het nieuwe kabinet zijn hard nodig, en die wens is te voelen vanuit de hele sector. Bovendien komt die roep vanuit verschillende hoeken. Met 826.800 woningzoekenden en een tekort van 390.000 woningen, roept de NVM op tot actie tegen de woningnood. Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser benadrukt de noodzaak van “minder praten en meer doen” door te focussen op woningbouwuitvoering en infrastructuuronderhoud. Aedes, de koepel voor woningcorporaties, verwelkomt nieuwe wetten en verhoogde huurtoeslag, terwijl de Woonbond pleit voor winstbelastingafschaffing voor corporaties. 

Gebrek aan locaties remt bouw modulaire woning

In het Algemeen Dagblad benadrukt Joziene van de Linde, voorzitter bij branchevereniging Modulair Nederland, dat modulair bouwen een uitstekende oplossing is voor het woningtekort in Nederland. Echter, de bouw van modulaire woningen stagneert vanwege het gebrek aan geschikte bouwlocaties. Ondanks de capaciteit van modulaire bouwers om snel hoogwaardige woningen te leveren, blijft het proces vastzitten bij gemeenten, die vaak moeite hebben om geschikte locaties aan te bieden. Van de Linde benadrukt daarbij dat meer kennis over de mogelijkheden en voordelen van modulair bouwen nodig is om het aantal aanvragen te laten groeien. Ze hoopt dat het nieuwe kabinet zich hierin kan bewijzen. Modulaire bouw kan wat haar betreft een duurzaam, efficiënt en kwalitatief alternatief bieden voor traditionele bouwmethoden en heeft voldoende mogelijkheden om de woningnood aan te pakken. Daar zijn wij het uiteraard roerend mee eens! 

Nijmeegse studenten in Duitsland op kamers door woningnood

Voor veel studenten zijn de scholen deze maand weer van start gegaan – maar op kamers gaan wil nog niet zo lukken. Sterker nog, dit blijkt haast onmogelijk. Zo zijn er vijftig studenten die aan Nijmeegse Radboud Universiteit studeren over de grens in het Duitse Kranenburg gaan wonen, kopt NOS. Onze CEO Harry van Zandwijk vindt dat hier verandering in moet komen. Hij wijst erop dat modulair bouwen een aanzienlijk verschil kan maken voor studenten. Zo realiseerden we op het Leerpark in Dordrecht binnen dertig weken maar liefst 333 nieuwe onderkomens voor deze doelgroep. Ook in Maastricht werden 600 nieuwe studentenwoningen geplaatst. Dit bewijst dat snel bouwen zeker mogelijk is, mits de juiste technieken en benaderingen worden toegepast. We zeggen het nog maar eens: tijd voor actie! 

De bouw en Prinsjesdag