Blik op de Bouw – Februari

27 feb 2023

We zijn inmiddels hard op weg in 2023 en de eerste twee succesvolle maanden liggen alweer achter ons. Hoewel menig bedrijf uit het zuiden van het land even weg was om carnaval te vieren, bleef het nieuws over de bouw niet op de plank liggen. Van opnieuw minder bouwvergunningen, tot de plannen van minister Hugo de Jonge om Den Haag in de woningcrisis te betrekken. Ook was deze maand weer de BouwBeurs waar de minister een toespraak deed en sprak over het gebrek aan locaties en lange procedures.

Aantal bouwvergunningen daalt: dit jaar nog minder nieuwe woningen
Ook in 2023 lijkt de daling betreft bouwvergunningen voort te zetten, schrijft De Telegraaf. Het aantal bouwvergunningen daalde met 16% naar 63.000 nieuwbouwwoningen. Met name de onzekerheid over de ingreep van woonminister Hugo de Jonge in de middenhuur maakt de financiering onzeker. De ingreep blijkt een bittere pil voor de nieuwbouw. De druk neemt alleen maar toe; waar het aantal vergunningen daalt, blijft de vraag naar woningen alleen maar stijgen.

De doorlooptijd van een vergunning voor nieuwbouwwoningen bedraagt momenteel tien jaar, een heel ander tijdspad dan voor flexwoningen. Bij de aanvraag van vergunningen voor nieuwbouwwoningen gaat veel tijd verloren aan overleg door tegengestelde belangen van het Rijk, de provincies en de gemeenten. “De bouw is het meest gebaat bij snellere vergunningverlening”, vertelt Ruud Joosten. “Maar in de huidige markt, waarbij het lastiger is om de voorverkoop te realiseren, is een garantiefonds ook een must.”

Hugo de Jonge haalt de strijd tegen de woningcrisis naar Den Haag
Hoeveel huizen er worden gebouwd, waar, en voor wie, moet voortaan weer bepaald worden door de overheid, stelt woonminister de Jonge. Volgens de minister moet er een nieuwe wet komen welke afdwingt dat de komende jaren meer betaalbare huizen worden gebouwd én dat deze huizen beter worden verspreid over het land. Provincies en gemeenten moeten een meerjarenplan aantonen die voldoet aan de Haagse opdrachten. Zo moet twee derde van de nieuwbouw bestaan uit ‘betaalbare woningen’. Hoewel de plannen geen einde maken aan andere problemen zoals de stijgende rente, hoge materiaalkosten en de stikstofcrisis; waar de modulaire bouw met 50 procent minder CO2-uitstoot dan weer een oplossing voor kan zijn. Is de wet er om de schaarste te verdelen tot de woningnood is opgelost.

Locaties grootste probleem woningbouwopgave
Tijdens de BouwBeurs 2023 noemde minister Hugo de Jonge het gebrek aan locaties het grootste probleem voor het bouwen van 900.000 nieuwe woningen. Hij stelt dat er niet alleen gekeken moet worden naar binnenstedelijke locaties maar ook naar plekken aan de randen van de stad. “Soms is een weiland gewoon een weiland waarop we kunnen bouwen”, zegt de Jonge.

Ook bekritiseert hij de tijd, maar liefst zes jaar, die besteed wordt aan procedures die het gemiddeld kost om een woning te bouwen. Hoe deze tijdlijn verkort moet worden werd niet besproken, wel werd de ‘Not-in-my-backyard-cultuur’ aangehaald. Het recht op uitzicht lijkt soms belangrijker dan het recht om te wonen. Hij vertelt dat we als samenleving toe moeten naar een ‘Yes-in-my-backyard-cultuur’.

studentenappartement