Blik op de Bouw december: Keijzer pleit op Woontop voor soepelere regels, sneller bouwen en meer prefab
30 dec 2024
Dit is alweer de laatste Blik op de Bouw van 2024 en de Woontop, die plaatsvond in Nieuwegein op 11 december, voert de boventoon. Zo roept minister Mona Keijzer op om sneller te gaan bouwen en coulanter te zijn met regels en vergunningen. Niet iedereen is het hier mee eens en ook voor gemeenten kunnen de nieuwe bouwplannen voor uitdagingen zorgen. We sluiten een interessant jaar af en wensen namens Daiwa House Modular Europe alle lezers een gelukkig en gezond 2025.
Woontop 2024
Woonminister Keijzer kondigde een plan aan waarin staat dat er versneld bijna 40.000 woningen moeten worden gebouwd op locaties waar bouwprojecten niet van de grond kwamen, zo meldt NU.nl. Keijzer presenteerde de ‘doorbraakaanpak’ tijdens de langverwachte Woontop. Ook is er aangekondigd dat er 288.000 seniorenwoningen bijkomen, wat de doorstroom van starters op de woningmarkt moet bevorderen. Tot slot wil minister Keijzer dat we soepeler omgaan met regels en vergunningen en dat er meer wordt ingezet op prefabwoningen om het bouwproces te verkorten. Een mooi en positief streven, waar Daiwa House Modular Europe met de nieuwe fabriek in Montfoort graag aan bijdraagt.
Kritiek op versoepeling bouwregels
Experts uiten hun zorgen over de soepelere bouwregels die zijn aangekondigd, meldt Het Financieele Dagblad. Dick van Gameren, hoogleraar woningbouw aan de TU Delft, stelt dat het schrappen van bouwregels op de lange termijn niet veel gaat opleveren. Volgens Van Gameren moet er veel beter gekeken worden naar hoe de bevolking er over veertig jaar uitziet en dáár de bouwplannen op aanpassen. Hij wijst erop dat we vooral moeten kijken wat voor woningen en er nodig zijn en voor wie, en dat de kwaliteit in het gedrang komt. Hier kan circulaire en modulaire bouw een belangrijke rol vervullen, omdat modulaire woonunits demontabel zijn. Een woning is te demonteren en zelfs van plaats of functie te veranderen wanneer het niet langer nodig is, bijvoorbeeld in een school, ziekenhuis of kantoorpand. Bovendien is de kwaliteit net zo hoog als traditionele bouw en is het duurzamer.
Betaalbare bouw bij grondaankoop
Het Financieele Dagblad meldt dat de nieuwe bouwplannen van het kabinet vooral voor gemeenten problematisch zijn. Gemeenten onderschatten de impact van de eis dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn, blijkt uit onderzoek van Stec Groep. Slechts drie op de tien gemeenten verwachten hun plannen te moeten aanpassen, terwijl experts denken dat dit voor veel meer projecten nodig zal zijn. Dit kan financiële problemen veroorzaken, omdat grond onder sociale en betaalbare woningen minder oplevert dan bijvoorbeeld luxe nieuwbouw. De uitdaging wordt groter door de hoge grondprijzen, terwijl gemeenten deze inkomsten hard nodig hebben voor hun begroting. Gemeenten zullen de balans moeten vinden tussen betaalbare woningen en het genereren van genoeg inkomsten.
Bouwsector groeit, woningbouw blijft krimpen
De gehele bouwsector gaat na twee jaren van krimp in 2025 een kleine groei meemaken, voorspelt ABN AMRO. De Telegraaf meldt dat dat vooral komt doordat ingenieurs, architecten en installateurs meer werk krijgen, onder andere door de energietransitie. Minder positief nieuws is er voor de woningbouw, die verder gaat krimpen. Dit komt onder andere door het gebrek aan bouwlocaties en de stroomvoorziening. Daarnaast blijft de bouwsector kampen met uitdagingen, zoals de gestegen bouwkosten, regeldruk en personeelstekorten. Hopelijk kunnen de voorgestelde plannen – aangekondigd op de Woontop – verlichting bieden en juist een boost geven aan de woningbouw.