Blik op de Bouw – April

29 apr 2022

Er leiden meerdere wegen naar Rome en zo zijn er eveneens verschillende oplossingen vindbaar voor het woontekort binnen en buiten onze landsgrenzen. In de zoektocht naar een passend antwoord heeft koepelorganisatie Aedes deze maand alvast een impuls in de goede richting gegeven. Zij willen namelijk een landelijk geldend veiligheidskeurmerk voor de modulaire bouw. Daarnaast zijn er deze maand cijfers gepubliceerd over de actuele stand van nieuwbouwwoningen in Nederland. Lees gauw meer in de Blik op de Bouw!

Corporaties willen landelijke goedkeuring voor modulaire bouw
Nederlandse woningcorporaties zijn van mening dat modulair gebouwde huizen, ofwel ‘fabriekswoningen’, nog sneller neergezet zouden kunnen worden als de regels veranderen – schrijft NOS. Momenteel bepaalt iedere gemeente afzonderlijk of een woning veilig genoeg is en in die gemeente gebouwd mag worden. Dat geldt ook voor fabriekswoningen. Daarom wil Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, dat fabriekswoningen een veiligheidskeurmerk krijgen dat landelijk geldt. Volgens Aedes leidt fabrieksbouw tot minder CO2-uitstoot dan bouw op locatie en is het voordeliger qua kosten. Deze boodschap kunnen wij niet anders dan beamen. We hopen dat er zodoende snel actie volgt vanuit Den Haag.

Nieuwbouw: koper woont groter, huurder kleiner
Het kabinet zet in op het versneld bouwen van ongeveer 100.000 woningen per jaar om het woningtekort tegen te gaan. Toch is over de afgelopen 10 jaar gebleken dat koopwoningen groter en huurwoningen kleiner worden. Dit vergroot mogelijk de ongelijkheid in oppervlakte tussen koop- en huurwoningen, zo lezen we op Binnenlands Bestuur. De gemiddelde woonoppervlakte van bestaande eengezinswoningen en appartementen in de koopsector was in januari 2021 146 en 96 m2. In de huursector waren deze typen woningen gemiddeld kleiner: 127 en 76 m2. De verschillen kunnen een basis vormen om bij de enorme bouwopgave van Nederland niet alleen te focussen op aantallen, maar juist op de beschikbare woonoppervlakte.

Naar verwachting 71.500 opgeleverde woningen in 2022
Prognoses van BouwKennis laten zien dat dit jaar naar verwachting in totaal 71.500 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Bouwwereld laat weten dat dit een stijging is van ruim 4 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook in de komende jaren kan de woningnieuwbouw verder toenemen naar ongeveer 74.500 en 75.500 woningen, mits de hoeveelheid vertraagde of uitgestelde projecten beperkt blijft. Wij bouwen dit jaar opnieuw met veel trots mee aan de woningbouwprojecten in Nederland. Houd onze website en andere kanalen in de gaten voor de laatste updates!

 

aardbevingsbestendige won ingen in appingendam gebouwd door Daiw House Modular Europe