Daiwa House Modular Europe en Capital Bay sluiten strategisch partnerschap

19 okt 2021

Strategisch partnerschap om samen een modulaire megafabriek voor de Europese woningmarkt te bouwen

Daiwa House Modular Europe en Capital Bay Group, een volledig geïntegreerde internationale asset-, investerings- en fondsmanager en sectoroverschrijdende vastgoedontwikkelaar, gaan een uitgebreide en strategische samenwerking aan op het gebied van modulair bouw.

George Salden (CEO) en Rolf Schneider (COO) van Capital Bay Group zijn het eens geworden over het strategisch partnerschap met Harry van Zandwijk (CEO) en Richard Brinkman (CFO) van Daiwa House Modular Europe. Daiwa House Modular Europe werd in 2021 opgericht na de overname van Jan Snel door de Daiwa House Group in datzelfde jaar. Daiwa House Group is één van de wereldmarktleiders in geïndustrialiseerde bouw met een netto jaaromzet van ongeveer 32 miljard euro, ongeveer 49.000 werknemers en meer dan 1,9 miljoen opgeleverde woningen en commerciële gebouwen.

Het doel van de samenwerking is de ontwikkeling van een geïntegreerd platform voor de geïndustrialiseerde productie en verkoop van geprefabriceerde bouwmodules en micro-appartementen. De doelgroepen voor het gebruik en de exploitatie van deze gebouwen zijn de exploitatiemerken van Capital Bay’s zusteronderneming 360 Operator GmbH, waaronder aanbieders in de sectoren studio’s, appartementen en seniorenwoningen, evenals andere Europese klanten.

“We zijn trots om de enige Alternative Investment Fund Manager in Duitsland te zijn met een dergelijke strategische samenwerking en het doel om gezamenlijk een megafabriek op te zetten als onderdeel van een strategisch partnerschap. Modulair, geïndustrialiseerd en uiteindelijk gedigitaliseerd bouwen is de bouwmethode van de toekomst. Door gebruik te maken van volledig geprefabriceerde bouwmodules, die alleen op de bouwplaats in elkaar gezet hoeven te worden, kunnen we 30 tot 50 procent van de bouwtijd besparen en de kosten aanzienlijk verlagen. En bovenal is dit bouwconcept volledig ESG-compliant.”

Het is de bedoeling dat het eerste project al in 2022 wordt uitgevoerd. Het gaat om de bouw van verschillende eenheden in het studenten-, young professional- en seniorensegment voor exploitantenmerken uit de portefeuille van 360 Operator GmbH. In dit proces zullen de ideale voorwaarden voor de productie en verkoop van verdere projecten worden bepaald.

Verder in de samenwerking zijn er plannen om een gezamenlijke megafabriek en verkooporganisaties in Duitsland te ontwikkelen. De verwerving van geschikte bouwgrond voor de megafabriek is gepland voor 2022, zodat de productie en distributie in 2024 kunnen beginnen. Tot dan zullen de bouwmodules worden geproduceerd in bestaande fabrieken van Daiwa House Modular Europe.

Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europe:

“Wij streven ernaar de milieueffecten van de bouwwerkzaamheden te minimaliseren. Dankzij onze circulaire benadering van bouwen, kunnen de individuele modules aan het eind van de gebruiksfase eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt voor nieuwe bouwprojecten. Naast tijdsbesparing halveert deze methode ook de hoeveelheid CO2-uitstoot.”

Rolf Schneider, COO van Capital Bay Group en CEO van 360 Operator GmbH:

“Het is fantastisch om samen te werken met één van de meest gevestigde en meest innovatieve bedrijven in Europa op het gebied van modulair bouwen. Met deze samenwerking spelen we in op de toenemende vraag naar efficiënte en betaalbare woonoplossingen van zowel 360 Operator GmbH als op de Europese woningmarkt in zijn geheel. Hierdoor kunnen wij optimaal inspelen op de wensen van onze klanten en partners met toekomstgerichte bouw- en woonoplossingen.”

Vastgoedmarkt: De ‘modulaire revolutie’ is begonnen