Blog: een duurzame, circulaire transitie

09 dec 2021

Duurzaamheid is een onderwerp dat mij al van jongs af aan bezighoudt. Ik geloof oprecht dat we met kleine veranderingen grootse impact kunnen maken en dat we duurzaamheid op een eenvoudige manier in ons dagelijks leven kunnen integreren. Binnen mijn studie en werk zocht ik altijd al naar manieren om me hierin te verdiepen en zelf ook daadwerkelijk impact te maken. Bij Daiwa House Modular Europe en de rest van de bouwsector zie ik enorme kansen. In deze blog deel ik graag met jullie hoe we die kansen kunnen pakken.

Laats las ik in een artikel dat Nederland nog een CO2-budget van zo’n 1000 megaton heeft, waarvan 100 megaton voor de bouw bestemd is. Als we op de huidige manier doorbouwen, is dit budget over 5 jaar verbruikt. Er is dus werk aan de winkel, we moeten nu in actie komen en dat is precies wat Daiwa House Modular Europe wil én doet. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de verandering, met elkaar kunnen we de bouwsector in beweging krijgen.

Bij Daiwa House Modular Europe zijn we bijvoorbeeld al lange tijd bezig om onze CO2-impact zo veel mogelijk te reduceren. Daarvoor hebben we destijds onze CO2-impact en MPG-impact al volledig inzichtelijk gemaakt in een speciaal softwareprogramma. Ondertussen hebben we daar onze eigen impact op het gebied van gas, elektra en diesel aan toegevoegd. Ook onze gerealiseerde gebouwen analyseren we; leveranciers leveren een levenscyclusanalyse (LCA) aan waarin de milieui-mpact van de materialen tot in detail weergegeven wordt. Door de verschillende analyses zijn we ons bewust van onze focuspunten en kunnen we grote verbeterslagen maken.

Zo zijn staal en beton, ondanks de slanke toepassingen, binnen onze gebouwen de grootste boosdoeners op het gebied van CO2. Beide materialen hebben echter een belangrijke constructieve rol in onze bouwmethode. Dat we staal en beton op dit moment nog niet kunnen vervangen, weerhoudt ons er niet van om het gesprek aan te gaan en nieuwe technieken te onderzoeken en testen. Een recentelijk voorbeeld op het gebied van houtbouw is de samenwerking met TU Delft. Een groep enthousiaste studenten heeft hier met onze hulp houten woningen gebouwd. Ik vind het belangrijk om onze kennis te delen en het geeft ons ook inpspiratie en nieuwe inzichten. Door samen te werken kunnen we nog sneller duurzame stappen zetten. Dat willen we allemaal, toch?

Heb jij een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid en materialisatie of wil jij jouw kennis graag met ons delen? Laat het me dan weten! Ik ben heel benieuwd naar andere inzichten. Samen brengen we de bouwsector in beweging.

Werken aan duurzame transitie