Blik op de Bouw: november

25 nov 2021

November is daar, het kwik daalt en bij de radiostations draaien ze weer ‘Baby it’s cold outside’. Op de woningmarkt én in de bouwsector is het daarentegen nog altijd hot. Zo dreigt er een bouwstaking voor sociale huurwoningen te ontstaan, te midden van het hoge woningtekort in ons land. Wel blijkt volgens cijfers van het CBS dat het woningaanbod dit jaar flink is gestegen. Je leest alles over de laatste ontwikkelingen in de Blik op de Bouw.

Noord-Brabant lichtend voorbeeld voor duurzaam aanbesteden
Wederom is Noord-Brabant de meest duurzame publieke opdrachtgever volgens het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland. Met de ranglijst en de top-25 beoordeelt het Aanbestedingsinstituut de publieke opdrachtgevers op de manier waarin ze in het aanbesteden van bouwwerkzaamheden rekening houden met duurzaamheid. Denk hierbij aan het beperken van de CO2-uitstoot en stikstof. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de grootte van het werk zodat grote en kleine opdrachten meetellen, zo schrijft Binnenlands Bestuur.

Bouwstaking voor sociale huur dreigt
Nederlandse woningcorporaties dreigen volgend jaar nog minder woningen te gaan bouwen dan ze al doen. Daarvoor waarschuwt corporatiekoepel Aedes in De Telegraaf. Vorig jaar voegden ze – gezamenlijk na nieuwbouw, sloop en verkoop – slechts 4000 woningen toe. Volgens eerdere berekeningen zouden dat er ongeveer 30.000 moeten zijn. Woningcorporaties geven aan dat de inkomsten uit de huur vanaf volgend jaar niet langer dekkend zijn voor alle uitgaven. Daardoor wordt het onmogelijk om te investeren in nieuwbouw, terwijl dat juist is waar het woningtekort om vraagt.

Groei van de woningvoorraad én voor de bouwsector
Tot en met het derde kwartaal van 2021 zijn er ruim 55.000 woningen bijgekomen in Nederland. Daarmee markeert dit de grootste stijging van de woningvoorraad sinds 2013. Ongeveer 90 procent van deze toename bestond uit nieuwbouwwoningen volgens een analyse van VvE- en vastgoedbeheerder Parel Beheer. Zij namen de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de loep. Ook was de omzet in de bouw in het derde kwartaal 6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt Vastgoedjournaal op basis van nieuwe cijfers van het CBS.

Groei van de woningvoorraad én voor de bouwsector