Blik op de Bouw – november

30 nov 2022

Het herfstweer komt eindelijk tot een einde en maakt plaats voor de koude wintertijd. Mensen met sjaals en mutsen vullen de straten en de natte bladeren maken de weg spekglad. Maar de kou houdt de bouwsector niet tegen, zo laten de kranten zien. Die staan aardig vol nieuws uit de branche. Zo gaat het over hoe de stikstofcrisis de bouw beïnvloedt, de ambitieuze bouwdoelen die niet haalbaar lijken, de grootste veranderingen in de huizenmarkt en de plannen voor ouderen als het gaat om nieuwe woningen.

 

‘Legoblokken’ helpen met onderdrukken stikstofuitstoot

Dat het nieuwe stikstof beleid de bouw van nieuwe woningen gaat vertragen, is bijna zeker. Maar daarnaast gaat het beleid ook voor een hoop vernieuwing zorgen in de sector. In een interview met Trouw legt Richard Brinkman, CFO van Daiwa House Modular Europe, haarfijn uit hoe modulaire bouw de stikstofuitstoot kan drukken. Niet alleen is deze manier van bouwen snel en effectief; het is ook een stuk schoner. Er hoeft veel minder vervoerd te worden en de materialen zijn herbruikbaar. Dit zorgt voor ruim vijftig procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met een traditioneel gebouwd pand. Voor stikstof is de vergelijking nog niet gemaakt, maar de schatting is dat een kwart van de stikstofuitstoot overblijft, wanneer deze nieuwe manier van bouwen vaker wordt gebruikt.

 

900.000 nieuwe woningen misschien niet mogelijk

In De Telegraaf staat dat er plannen liggen voor de bouw van ongeveer 300.000 woningen de komende jaren. Daarna zal er een forse dip in de bouw ontstaan. Slechts tien tot dertig procent van de woningbouwplannen na 2027 zijn concreet. Het is dus maar de vraag of de slag naar 900.000 woningen, die de overheid wil realiseren, wel haalbaar is. Het grootste knelpunt voor het bouwen van nieuwe woningen is het budget. Dit wordt kort opgevolgd door het feit dat er eigenlijk te weinig mensen zijn om aan de bouwplannen te werken. Daarnaast is er natuurlijk de stikstofproblematiek, strenge milieueisen en bovendien een vol energienet dat niet voldoende capaciteit heeft. Op dit moment is het belangrijk dat de provincies in overleg gaan met de diverse gemeentes waar nieuwe woningen moeten komen. Het uitgangspunt is goed overleg.

 

Huizenmarkt is in beweging

De huizenmarkt blijft maar veranderen, zo ook dit jaar. NU.nl heeft alle veranderingen in 2022 netjes op een rij gezet. Zo moeten mensen tegenwoordig in een gekocht huis gaan wonen in plaats van het te verhuren, stijgen de huizenprijzen minder hard, worden er minder huizen verkocht en zijn de hypotheekrentes hoger. Grote veranderingen dus, en in 2023 staan er ook weer aanpassingen op de planning. Dit gaat uiteraard niet zonder gevolgen, want wat betekent dit uiteindelijk voor starters? Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de kansen om een huis te bemachtigen op dit moment wel degelijk beter dan afgelopen jaren: “Als je eraan toe bent en je de maandlasten kan en wil betalen: ga ervoor.”

 

Een derde nieuwe woningen voor ouderen

De regering hoopt dat oudere mensen de komende tijd zullen verhuizen. Op deze manier komen er namelijk meer eengezinswoningen vrij voor doorstromende gezinnen. Om ouderen aan te sporen om deze stap te zetten wordt een derde van de 900.000 woningen die tot 2030 moeten worden gebouwd, geschikt gemaakt voor ouderen. Dit wil zeggen dat de woningen bijvoorbeeld geen trappen hebben (170.000) en bestaan uit samenhangende woonvormen, zoals hofjes, ter bevordering van sociaal contact (80.000). Verder krijgen dementievriendelijke woningen verduisterende gordijnen voor een goed dag-nacht-ritme, duidelijke deuren en is er extra aandacht voor veiligheid. Maar wonen en zorg ontvangen in een verpleeghuis blijft uiteraard ook bestaan, aldus Vastgoed Actueel.