Blik op de Bouw – Januari

30 jan 2023

De eerste maand van 2023 ligt inmiddels alweer achter ons. De bouwplaats werd wit gesneeuwd en de kranten vulden zich met nieuws. Van innovatieve woningbouwers, tot de plannen van minister Hugo de Jonge, die zich bezighoudt met het versnellen van de bouwprocedures. En wij bij Daiwa House Modular Europe kwamen in het nieuws met ons onderzoek over 50% minder CO2 uitstoot bij modulaire bouw.

 

Vijf woningbouwers om in de gaten te houden

Er is een grote groep bedrijven die zich op nieuwe concepten voor de woningbouw stort. Denk hierbij aan modulaire houtbouw, digitalisering en meer innovatie. Cobouw publiceert een lijst met de vijf belangrijkste bouwer om in de gaten te houden dit jaar. Daiwa House Modular Europe scoort een mooie plek in deze lijst. In het artikel komen onze ambitieuze doelen mooi naar voren; zo willen we de grootste woningbouwer in Nederland worden en willen we over enkele jaren vijfduizend modulaire woningen per jaar produceren.

 

De Jonge wil met minder procedures nieuwbouw versnellen

Het bouwen van een woning moet in de toekomst minder tijd kosten. Dit duurt nu gemiddeld tien jaar en dat moet, volgens minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, korter. Hij heeft diverse voorstellen om dit te realiseren, schrijft NOS. Zo wil hij nog maar één keer beroep toestaan bij omgevingsvergunning voor nieuwbouwwoningen. Ook ziet hij kansen om te versnellen in de fase van planvorming en vindt hij dat er nu te veel tijd verloren gaat omdat er andere eisen en verplichtingen gelden voor elk project. Om onder andere dit te realiseren stelt Hugo de Jonge 90 miljoen euro beschikbaar voor extra personeel bij gemeenten.

 

Daiwa House Modular Europe vergelijkt CO2-uitstoot tussen modulair en traditionele bouw

Nederland moet de komende jaren een verduurzamingsslag maken. De bouwsector moet daarin meebewegen, want zo’n 40 procent van de CO2-uitstoot van Nederland is afkomstig van deze sector. Tegelijkertijd is er wel een ambitie om tot 2030 ongeveer 900.000 nieuwe woningen te realiseren. Dit lijkt regelrecht tegenover elkaar te staan, maar uit ons eigen onderzoek, onder andere gepubliceerd bij Vastgoedjournaal, blijkt dat dat niet hoeft. Modulaire bouw is de oplossing voor dit probleem; modulaire bouw zorgt voor 50 procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele bouw.

 

Daiwa House Modular Europe medewerker