Blik op de Bouw februari: AD op bezoek in Montfoort, woningbeleggers houden uitverkoop en jonge Nederlander wil politieke actie tegen wooncrisis
02 mrt 2025
Februari trakteerde ons zo nu en dan op een waterig zonnetje maar ook op genoeg nieuws uit onze sector. Zo kwam Het Algemeen Dagblad op bezoek in Montfoort om de woonfabriek van Daiwa House Modular Europe te bekijken. Een ontwikkeling is ook dat woningbeleggers massaal hun huurwoningen van de hand doen en Nederlandse jongeren vanuit Den Haag meer actie willen op de woningcrisis.
Het Algemeen Dagblad bij woningfabriek in Montfoort
In Montfoort laat Daiwa House Modular Europe zien hoe hun methode een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van de Nederlandse woningnood. In de fabriek worden complete woningen, zowel permanente als non-permanente woningen, aan een lopende band gemaakt. Het Algemeen Dagblad kreeg een kijkje op deze innovatieve locatie, waar dagelijks tien tot vijftien woonmodules worden gemaakt. “Je ziet het verschil niet” vertelt Michiel Gieben, Hoofd Marketing & Communicatie, aan mensen die de voorkeur geven aan een traditioneel gebouwd huis. De kwaliteit van onze modulair gebouwde woningen is gelijkwaardig aan traditionele bouw en de woningen gaan minstens net zo lang mee.” Bovendien bieden ze een belangrijk duurzaamheidsvoordeel: de modules zijn voor 98 procent demontabel en herbruikbaar op nieuwe locaties.
Woningbeleggers houden uitverkoop
We lazen in De Telegraaf dat woningbeleggers vorig jaar circa 38.000 huurwoningen hebben verkocht, bijna twee keer zoveel dan waar eerder van uit was gegaan. Het Kadaster meldt dat vooral kleine verhuurders, zoals gepensioneerden en ondernemers, veel woningen hebben afgestoten. Minister Mona Keijzer noemt de cijfers zorgelijk en onderzoekt maatregelen om de daling van het huuraanbod tegen te gaan. Door de verkoopgolf hebben starters wel meer keuzemogelijkheden, hoewel de prijzen van koopwoningen stijgen. Particuliere beleggers hebben zo’n 900.000 huurwoningen, bij institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen zijn het er ongeveer 200.000.
Nederlandse jongeren eisen politieke actie op woningbouw
Simon van Teutem schrijft in een column voor de Correspondent dat jongeren dringend meer politieke actie eisen op woonbeleid. Uit onderzoek blijkt bovendien dat burgers nergens zo pessimistisch zijn over wonen als in Nederland. Toch lijkt geen enkele politieke partij in Nederland het onderwerp echt naar zich toe te trekken. Politici roepen al jaren dat er 100.000 woningen per jaar moeten komen, maar worden telkens opnieuw belemmerd door heilige huisjes en lokaal verzet. Europese wetgeving, stikstofproblemen en de beschermde status van weilanden blokkeren de broodnodige nieuwbouw, terwijl Nederlanders massaal om actie schreeuwen. De oplossing? Een politieke partij die doorpakt, regels versoepelt en de schoppen in de grond zet. Want zoals Teutem zegt: “Als we nu niet bouwen, wanneer dan wel?”
