Blik op de Bouw april: geautomatiseerde woningproductie groeit, optoppen van woningen steeds populairder en oudere woont vaker in flexwoning

26 apr 2024

Het is één van de grote onderwerpen aan de onderhandelingstafel bij de huidige formatie: de woningnood. In Nederland wordt gezocht naar slimme en ingenieuze manieren om het woningtekort te verhelpen. Daiwa House Modular Europe produceert op grote schaal flexwoningen, en deze productie blijft alsmaar groeien. Ook voor ouderen zijn dit soort woningen de toekomst, al zijn er ook andere manieren om nieuwe woningen te bouwen. In Gelderland weten ze: iedere woning telt.

Daiwa House Modular Europe in het FD: flexwoningbehoefte groeit sterk
Het Financieele Dagblad schetst in het artikel wat de huidige situatie is in Nederland op het gebied van gefabriceerde flexwoningen. Steeds meer woningen worden op een snelle, slimme en schone manier geproduceerd om vervolgens goed en veilig opgeleverd te worden. Het is nodig, in de huidige tijd van woningnood.

Daiwa House Modular Europe in Montfoort, waar modulaire woningen voor flexibel en vast gebruik geproduceerd worden, draaide in 2023 een omzet van €320 miljoen. Verwacht wordt dat dit de komende jaren alleen maar gaat groeien. De markt van geproduceerde woningen, of delen van woningen, zal de komende drie jaar groeien met één derde tot €4,2 miljard. Het laat zien dat er vraag is naar deze woningen en dat de efficiënte manier van bouwen een steeds groter aandeel krijgt.

Optoppen woningen in opkomst
Met het optoppen van woningen wil de provincie Gelderland 12.000 huur- en koopwoningen gaan bouwen, meldt BNR. Het optoppen van woningen houdt in dat bovenop bestaande woningen een nieuwe woning of kamer wordt gebouwd. Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, is het breder inzetten van het bestaande woningaanbod een goede manier om het huidige woningprobleem aan te pakken. Met het optoppen hoopt de provincie Gelderland dus 12.000 woningen bij te bouwen, wat moet bijdragen aan de uiteindelijke 104.000 woningen die de provincie wil realiseren in 2030.

Flexwoningen uitkomst voor vergrijzend Nederland
Cobouw beschrijft welke veranderingen er plaatsvinden binnen het woongedrag van de Nederlandse samenleving. Door de vergrijzing komen ouderen steeds vaker alleen te wonen, in grote huizen waar ze een heel leven achter de rug hebben. Ook in deze situatie zijn flexwoningen de oplossing. Ouderen die alleen wonen zijn opzoek naar comfort, veiligheid en vooral een niet te grote woning om in te leven. De huizen van Daiwa House Modular Europe bieden hierin een goede oplossing. Voor ouderen biedt het de kans om een mooi, bewoonbaar huis te hebben, waar ze op een gelukkige manier door kunnen gaan met hun leven.

 

Vrouwen in de bouw bij Daiwa House Modular Europe