Blik op de Bouw maart: stroomnet belemmert woningbouw, luchtkwaliteit remt bouwvergunningen af en beleid herplaatsing flexwoningen ontbreekt
31 mrt 2025
Vraagstukken zoals de capaciteitsproblemen van het stroomnet, aangescherpte milieunormen voor luchtkwaliteit en de noodzaak tot hergebruik van flexibele woningen vormden afgelopen maand de rode draad in het bouwdebat. De sector staat voor de opgave om duurzame woningbouw te realiseren met slimme, snelle én schone oplossingen te vinden die zowel de woningnood als maatschappelijke eisen aanpakken. Deze uitdagingen vragen om een integrale aanpak waarbij technologische innovatie, duurzaamheid en praktische haalbaarheid hand in hand gaan.
Overvol stroomnet grootste knelpunt na stikstof
Het woningtekort dreigt verder op te lopen doordat netbeheerders steeds vaker nieuwe woningen niet van stroom kunnen voorzien vanwege een te vol energienet, schrijft de Telegraaf. Dit probleem speelt in een groeiend aantal gemeenten en zorgt ervoor dat bouwplannen op de lange baan worden geschoven. Volgens ontwikkelaars is het krappe stroomnet na stikstof het grootste probleem voor woningbouw, en zonder snelle uitbreiding dreigt de bouwproductie nog verder te dalen, terwijl die juist omhoog moet naar 100.000 woningen per jaar. Er moeten flinke investeringen worden gedaan, woningbouwprojecten krijgen prioriteit, en het stroomnet moet sneller worden uitgebreid om te voorkomen dat we vastlopen.
Bouwvergunningen stagneren door luchtkwaliteit
Trouw bericht dat provincies en gemeenten zich zorgen maken over de impact van strengere Europese normen voor luchtkwaliteit. Vooral in stedelijke gebieden kan dit leiden tot problemen bij het verlenen van vergunningen voor grote woningbouwprojecten. Gebieden rondom grote steden en industrieclusters moeten extra maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, anders dreigen woningbouwprojecten niet door te kunnen gaan. Lokale maatregelen zoals zero-emissiezones zijn onvoldoende, en daarom pleiten provincies en gemeenten voor een nationaal beleid om luchtvervuiling aan te pakken. Dit benadrukt ook de noodzaak om bouwmethodes te gebruiken die minder uitstoot veroorzaken en sneller gerealiseerd kunnen worden.
Modulaire woningen herplaatsen? Gemeentelijk beleid ontbreekt
Tussen 2025 en 2030 moeten er ruim 11.500 modulaire woningen worden weggehaald van hun huidige locatie, schrijft Binnenlands Bestuur, maar er is weinig beleid voor herplaatsing. Deze woningen, die vaak worden gebruikt voor spoedzoekers, statushouders en jongeren, dreigen daardoor van de woningmarkt te verdwijnen. Ondanks financiële steun van de overheid is er bij gemeenten weinig animo om modulaire woningen te behouden en opnieuw in te zetten. Toch zou herplaatsing een duurzame oplossing kunnen vormen voor het woningtekort. Veel modulaire woningen, zoals die van Daiwa House Modular Europe, zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid en bieden een permanente kwaliteit die gelijkwaardig is aan traditioneel gebouwde woningen. Ze zijn modulair als het moet, maar altijd van blijvende waarde. Lees meer over de innovatieve oplossingen van Daiwa House Modular Europe.
De ontwikkelingen van deze maand laten zien dat woningbouw in Nederland steeds verder onder druk komt te staan. Tegelijkertijd wordt de waarde van circulaire en modulaire bouw steeds duidelijker als antwoord op de uitdagingen van deze tijd – dan moeten we nu nog doorpakken.
